Jdi na obsah Jdi na menu
 


druhý Sabbatical /second Sabbatical - 5. pokračujeme nahoru / going up..

3. – 8.11.07

Opět jsme urazili kus cesty….

Z Brisbane jsme zamířili do Lone Pine Coala Sanctuary, což je něco jako chovná stanice koal. Rozhodně to není zoo. Koaly jsou nádherná, roztomilá zvířátka, která ale prospí 19h denně! Měl jsem možnost si jednu pochovat…viz foto. Taky jsme tu konečně viděli živé klokany, mezi kterými jsme se procházeli a mohli je i nakrmit.

 

.

Další zastávkou bylo Hervey Bay, odkud jsme si udělali výlet na Fraser Island, největší písečný ostrov na světě…je na něm více písku než na Sahaře, i díky tomu, že do hloubky 600m pod mořem je stále písek. Přitom je to ostrov s velmi bujnou vegetací. Cesty jsou tu jen písečné, ovšem nikoliv udusané, pěkně měkký písek jako na pláži. Jinak než čtyřkolkou se tu nedá jezdit. Nalodili jsme se menším autobusem v H.B. a za 50min jsme bylina ostrově…cesta po něm byla ovšem horší než tou lodí!

Tenhle ostrov všichni strašně moc doporučují, ale popravdě řečeno, kdybychom ho vynechali, nic by se nestalo. Největší zážitek byl asi ta jízda busem….

 

 

.

A pak už jsme jen jeli dál na sever co to dá. Ubytovali jsme se 5.11. v přímořském městečku Yeppoon na 2 noci, a to proto, abychom v klidu mohli sledovat 6.11. slavný dostihový závod Melbourne Cup. Tady to je velká událost, celá Austrálie se na to těší a prožívá to. Od rána jsou všichni (i v práci) načinčaní, s klobouky, ve 2h se končí a jde se do hospůdek, které jsou dost dlouho dopředu vyprodané. Pak se sleduje 3minutový závod (v Melbourne a Canbeře mají ten den volno), no a pak se prostě pije do noci.

 

.

Máme za sebou už 2.000km po východním pobřeží –zatím stále řídí jen Jiří. Cestuje se docela poklidně, místní řidiči jsou hodně ohleduplní. Nejvyšší rychlost na dálnici je 100km/h (sem tam i 110), moc se tu nepředjíždí (na to jsou každých cca 3-5km předjížděcí pruhy). Na silnici je spoustu značek upozorňující na nebezpečí únavy za volantem a nabádají k odpočinku. Ale klasických odpočívadel s benzinkou, jaké jsou u nás, tu moc není, tedy skoro žádné…spíše to jsou jen odstavné pruhy, benzinky pak v malých vesničkách při silnici..místní hlavní dálnice č. 1 totiž projíždí obydlenými oblastmi a je pouze jednoproudá. Zato v každém městečku mají výborné informační centrum. Jinak musím pochválit našeho Tomíka (navigace Tom Tom 910), do kterého jsem ještě doma naládovala místní mapu.

 .

.

7.11. jsme dorazili cca po 500km do přímořského městečka Airlie Beach (www.airliebeach.com ), které se nám zalíbilo. Ubytovali jsme se na 4 noci. 8.11. jsme absolvovali výlet lodí Seaflight (www.cruisewhitsundays.com) na Great Barrier Reef (Knuckle Reef Lagoon) cca 95 km od pevniny, který v těchto místech začíná. Loď nás dopravila do laguny k velkému pontonu. Mohli jsme šnorchlovat, potápět se, vyjet si v ponorce nebo na lodičce se skleněným dnem. Ponton se ani nehnul. Jiří šnorchloval (tedy bez šnorchlu, později i bez ploutví), zatímco já se jela projet ponorkou.

.

.

.

.

We travel up to the North. From Brisbane we stopped to visit Lone Pine Koala Sanctuary and we could hold koala or feed kangaroos.

 

Next stop was Hervey Bay from that we took a tour to Fraser Island, which is the largest sand island around the world – there is more sand then on Sahara desert, but with very rank vegetation.

 

Then we travel again up to the North and after 2000 km driving we stopped for 2 nights in small town called Yeppoon.

 

Driving is very peaceful here…speed limit on highways is only 100km/h, almost nobody overtakes or is speeding; there are so many strict warnings about the speed.

 

7.11 - after driving almost 500km/h we reached small city Airlie Beach (www.airliebeach.com ) with nice atmosphere a beaches. Next day we went on a boat trip (www.cruisewhitsundays.com ) to see Great Barrier Reef (Knuckle Reef Lagoon) that is approx. 95km away from land. There was large pontoon with a great range of activities – snorkeling, diving, using submarine, massages, using glass bottom boat …Corals were beautiful!

 

 

Náhledy fotografií ze složky 5. cestujeme nahoru / going up..

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář